20060203

qvinna hora

läste om elva minuter girls tankar idag, came across något som ofta får en negativ klang i "folkmun" feminist.
varför skall jag skämmas för att vilja få en lön eller ett arbete grundat på min kompetens och inte på om jag har spermier i mina ballar eller inte?!


Feminism
är en samlande beteckning för olika idéströmmningar som företräder kvinnors rättigheter i familj och samhälle. Begreppet feminism började användas under sent 1800-tal för att 1903 etableras i svenskan genom Frida Stéenhoffs skrift Feminismens moral.
Den vanligast använda definitionen på feminism är Svenska Akademins definition.

Feminism: åskådning som hävdar o. rörelse som arbetar för kvinnans fulla (ekonomiska, sociala o. politiska) likställighet med mannen, kvinnoemancipation(en), kvinnorörelse(n). (Källa:Svenska Akademins Ordlista)

Ett problem för de feministiska rörelserna är den tämligen breda definitionen av feminism så som den är skriven ovan. Även om grundtanken är något som majoriteten av människor i samhället håller med om så råder stor oenighet såväl mellan feminister och icke-feminister som mellan feminister själva angående på vilka sätt kvinnors rättigheter inte respekteras, i vilket omfattning detta sker samt vilka metoder som bör användas för att komma till rätta med problemen. Detta har lett till en fraktionering och uppdelning av feminism.

...Så vad är det du skämms för?

Inga kommentarer: